tirsdag, november 21, 2006

Deilig å være norsk i Danmark

I helga var jeg faktisk en tur i Danmark. Det er andre gangen jeg er der. Første gangen var i 10. klasse da var på Tysklands-tur. Hva gjorde vi i Danmark? Jo, vi spiste på Mc Donalds. Dette andre besøket mitt i Danmark, viste seg å være litt mer givende.

Jeg reiste fra Oslo torsdag kveld. Stina Skartveit fra Halsnøy var mitt reisefølge. Hun har bodd to år i Danmark, og ville tilbake på besøk. Sammen tilbrakte vi natten på Lavprisekspressen, som førte oss gjennom Sverige og frem til København. Jeg sov godt til tross for de smale setene. Vi kom fram tidlig - unødvendig tidlig spør du meg...! (kl. 06.20). Etter at vi hadde stelt oss og spist frokost, fikk Stina bestemt seg for at det var til Årshus hun skulle. Det var visst der de fleste beste vennnene var. Så var jeg alene. Alene i København. På København H ( står for hovedstasjon eller noe). Og der skulle jeg også forsette å være. Helt til Linda kom utpå sene ettermiddagen.

Hva tar man seg til i en by hvor man aldri har vært før? Jo, man utforsker den. Det vil si, man oppsporer i alle fall en gågate i det minste. Det var det jeg gjorde, og da fikk jeg jammen brent av noen timer (er det ikke et utrykk som lyder noe i den duren?). Tradisjonen tro var jeg også innom Mc Donalds og fikk meg en kakao med is, og en muffin. Det var godt. Så var det ut igjen.
Tilbake til København H.
Begynner å kjede meg. Går på toalettet. Vimser rundt. Nei, må visst kjøpe meg en kaffe, så jeg kan sette meg ned et sted. Finner en cafe, og tar inn der. Desperat i min kjedsomhet. Pensumboka "Lydighetens vei" blir neste utvei. Sitter å leser, halvveis tenker på om noen kanskje tror jeg er muslim. Nei, da hadde jeg vel heller sittet med Koranen.
SMS fra Linda. Hun sitter på toget, er framme 16.22! Jippi! Et lys i tunellen.

Plutselig er Linda der, gjensynsgleden er stor. Sammen finner vi første tog til Hillerød. Vi skal på Misjonkonferanse på Bibelskolen (LMH) i Hillerød. Det skal også mange andre. Mange dansker, få svensker og to nordmenn (meg selv inkludert).
Møter, seminarer, mat og sosialt samvær.

Etter helga sitter jeg igjen med følgende tanker:
1. Dansker er ikke særlig gode, ja jeg våger meg rett og slett til å si dårlige til å forstå norsk.
2. Skandinavere som innvandrer til Danmark blir presset til å legge om til dansk.
3. Jeg trivs bedre på Oslo S enn på København H.
4. Dansker er flinke til å ta hverandre i hånden og hjertelig si: "Nej, hvor var det dejligt at se dig igen!"
5. Dansker er hyggelige.
6. Dansker har lite varierte morgenmåltid.
7. Dansk ost lukter rart.
8. Danmark er på mange måter veldig likt Norge, men reklameskiltene er jo på dansk! :)
9. Dansk er et kult språk.
10. Jeg er en karismatiker!!!
11. Danskene har oversatt maaange kristne sanger fra norsk.
12. Jeg er frelst! Amen, halleluja!

Linda var grunnen til min utflukt. Hun var voluntør i Peru i fjor, og vi bodde i samme by. Det var så godt å møte henne igjen. Mimre om ting vi gjorde, utflukter vi hadde, og ikke minst alle vennene våre og det som de var med å gav oss.

Til Fjellhaug-folk (og evt andre som synes dette er en gledesmelding): Jeg tror jeg har hatt godt av denne helga sammen med Linda. Behovet mitt for å dele inntrykk fra Peru er stilnet for en stund. Fra nå av blir det mindre urelevante assosiasjoner fra meg.

Nok om det. Jeg har skrevet masse! -og så er det stort sett bare pjatt! Jaja. Jeg er visst en pjattete jente.

3 kommentarer:

Marie sa...

Hmm... Jeg har det inntrykk av at danskene skjønner norsk bedre, men kanskje ikke så godt talgjeisk? Fint du stort sett koste deg, og at du fant ut at det var bedre hjemme :)
have fun, go mad!

Anonym sa...

Hmmmmm. Dansk gräddost e jo skamgudd da...

Elisabeth sa...

Narve: Ja, det er faktisk sant! Men den jeg fikk lukta litt rart. Jeg tenkte, er det JEG som lukter sånn guffent, eller hva er det?? Fant ut at det var osten da jeg skulle til å ta første bit av skiva...!